• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Sprawdzone przepisy, udane wypieki.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Brownie bez pieczenia

Brownie bez pieczenia

Składniki:

Masa daktylowa:

300 g suszonych daktyli bez pestek 180 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych) 130 g posiekanych, dowolnych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów) 80 g kakao szczypta soli

Polewa:

20 g kakao 1 łyżka masła orzechowego, gładkiego ok. 3 łyżek syropu klonowego lub z agawy

Sposób przygotowania:

Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia i pozostawić na 20 minut. Następnie odsączyć na sitku. Daktyle, zmielone migdały, kakao i szczyptę soli zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na zwartą, klejącą masę. (Można użyć również blendera. Używając blendera należy najpierw zmiksować daktyle, a następnie dodać zmielone migdały, sól, kakao i zagnieść ręką). Dodać posiekane orzechy i zagnieść. Masę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować dłońmi prostokąt (u mnie o wymiarach ok. 21x 14 cm i wysokości 2 cm). Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Przygotować polewę. Kakao, masło orzechowe i syrop przełożyć do miseczki wymieszać łyżką na gładką masę. Polewę wyłożyć na masę daktylową. Ciasto pokroić na małe kawałki (u mnie ok. 3x 4 cm). Brownie można ozdobić według uznania świeżymi owocami lub orzechami. Przechowywać w lodówce.
03 kwietnia 2019   Komentarze (1)
kakao   zdrowe   jajek i nabiału.   glutenu   soczyste   mięsiste   czekoladowe   Wegańskie  
mama-testerka
11 kwietnia 2019 o 14:02
widzę, że to blog dla mnie :) Uwielbiam słodkości

Dodaj komentarz

Miki909 | Blogi