Sernik na zimno na bazie galaretek
Składniki:
Spód:
ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)Masa serowa:
800 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa) 80 g cukru pudru 2 opakowania galaretki (dowolnej, u mnie truskawkowej) 200 g słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)Dekoracja:
1 opakowanie galaretki w kolorze zielonej (np. agrestowa, winogronowa) 500 g zielonych, bezpestkowych winogron (opcjonalnie)Sposób przygotowania:
Dwie galaretki rozpuścić łącznie w 250 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej.
Masę serową wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować galaretkę do dekoracji według przepisu na opakowaniu, ale w 450 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
Winogrona umyć, osuszyć i oberwać z gałązki. Ułożyć na stężałej masie serowej i zalać lekko tężejącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin (lub noc), aby dobrze stężało.
Dodaj komentarz