• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Sprawdzone przepisy, udane wypieki.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Sernik na zimno na bazie galaretek

Sernik na zimno na bazie galaretek

Składniki:

Spód:

ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)

Masa serowa:

800 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa) 80 g cukru pudru 2 opakowania galaretki (dowolnej, u mnie truskawkowej) 200 g słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)

Dekoracja:

1 opakowanie galaretki w kolorze zielonej (np. agrestowa, winogronowa) 500 g zielonych, bezpestkowych winogron (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Dwie galaretki rozpuścić łącznie w 250 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej. Masę serową wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W międzyczasie przygotować galaretkę do dekoracji według przepisu na opakowaniu, ale w 450 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Winogrona umyć, osuszyć i oberwać z gałązki. Ułożyć na stężałej masie serowej i zalać lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin (lub noc), aby dobrze stężało.
03 kwietnia 2019   Dodaj komentarz
które usztywniają masę  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Miki909 | Blogi