Sernik na zimno z solonym karmelem i włoską...
Składniki:
tortownica 18 cm
papier do pieczenia
460 gram tłustego twarogu
1 słoik solonego karmelu
180 gram jogurtu naturalnego
4 łyżeczki żelatyny lub 10 g agaru
170 gram ciasteczka owsiane np. z nasionami chia
50 rozpuszczonego masła
2 białka w pokojowej temperaturze
50 ml wody
125 gram drobnego cukru
Przygotowanie:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić w malakserze, dodać roztopione masło. Masę wyłożyć do formy i dobrze docisnąć. Włożyć do lodówki na 30 minut. W malakserze umieścić ser, słony karmel, jogurt i wymieszać na jednolitą masę. W niewielkiej ilości wody rozpuścić żelatynę lub agar ( według wskazówek producenta). Wymieszać z masą serowo -karmelową. Przelać na ciasteczkowy spód. Włożyć do schłodzenia. Po 2 godzinach przygotować włoską zaparzaną bezę.
Do garnka wlać 50 ml zimnej wody i wsypać cukier, zacząć gotować na dużym ogniu, włożyć termometr i kiedy syrop osiągnie temperaturę 120 stopni C zdjąć. Ubić 2 białka na sztywno i bijąc na najwyższych obrotach wlać po ściance gorący syrop z cukru. Szybko ubijać kilka minut. Masa rośnie i robi się piankowata. Przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować wierzch naszego sernika. Małe beziki opalić alnikiem gastronomicznym.
Dodaj komentarz