• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Sprawdzone przepisy, udane wypieki.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Sernik na zimno z solonym karmelem i włoską...

 

Sernik na zimno z solonym karmelem i włoską bezą

Składniki:

tortownica 18 cm
papier do pieczenia

460 gram tłustego twarogu
1 słoik solonego karmelu
180 gram jogurtu naturalnego
4 łyżeczki żelatyny lub 10 g agaru

170 gram ciasteczka owsiane np. z nasionami chia
50 rozpuszczonego masła

2 białka w pokojowej temperaturze
50 ml wody
125 gram drobnego cukru

Przygotowanie:

1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić w malakserze, dodać roztopione masło. Masę wyłożyć do formy i dobrze docisnąć. Włożyć do lodówki na 30 minut. W malakserze umieścić ser, słony karmel, jogurt i wymieszać na jednolitą masę. W niewielkiej ilości wody rozpuścić żelatynę lub agar ( według wskazówek producenta). Wymieszać z masą serowo -karmelową. Przelać na ciasteczkowy spód. Włożyć do schłodzenia. Po 2 godzinach przygotować włoską zaparzaną bezę.
Do garnka wlać 50 ml zimnej wody i wsypać cukier, zacząć gotować na dużym ogniu, włożyć termometr i kiedy syrop osiągnie temperaturę 120 stopni C zdjąć. Ubić 2 białka na sztywno i bijąc na najwyższych obrotach wlać po ściance gorący syrop z cukru. Szybko ubijać kilka minut. Masa rośnie i robi się piankowata. Przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować wierzch naszego sernika. Małe beziki opalić alnikiem gastronomicznym.

03 kwietnia 2019   Dodaj komentarz
którzy nie lubią piec   Dla tych  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Miki909 | Blogi