• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Sprawdzone przepisy, udane wypieki.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Sernikobrownie z malinami

 
Wpis na blogu
Składniki:
 
Brownie
200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 200 g cukru 135 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Masa serowa
500 g twarogu sernikowego (zmielonego, np. z wiaderka) 100 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy 2 jajka 100 ml śmietanki 36% lub 30%
Oraz
125 - 250 g malin (świeżych lub mrożonych)

Przygotowanie:

Brownie:
1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować foremkę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm lub tortownicę 26 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
2. Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
3. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
4.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować na jednolite ciasto.
Masa serowa:
1. Ser przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i jajka. Zmiksować do połączenia się składników, następnie dodać śmietankę i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty.
2. Na dno formy wyłożyć brownie, następnie na wierzch wyłożyć masę serową. Cienkim końcem drewnianej łyżki zrobić kilka "ósemek" w obu masach, w celu lekkiego ich przemieszania (aby ciasto ładnie wyglądało po pokrojeniu).
3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut, aż warstwa serowa będzie zastygnięta. W trakcie pieczenia, po ok. 15 minutach, wyłożyć na wierzch maliny.
 
02 kwietnia 2019   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Miki909 | Blogi