Sernikobrownie z malinami
Składniki:
Brownie
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
3 jajka
200 g cukru
135 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa
500 g twarogu sernikowego (zmielonego, np. z wiaderka)
100 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
2 jajka
100 ml śmietanki 36% lub 30%
Oraz
125 - 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
Przygotowanie:
Brownie:
1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować foremkę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm lub tortownicę 26 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.2. Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
3. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
4.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować na jednolite ciasto.
Masa serowa:
1. Ser przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i jajka. Zmiksować do połączenia się składników, następnie dodać śmietankę i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty.2. Na dno formy wyłożyć brownie, następnie na wierzch wyłożyć masę serową. Cienkim końcem drewnianej łyżki zrobić kilka "ósemek" w obu masach, w celu lekkiego ich przemieszania (aby ciasto ładnie wyglądało po pokrojeniu).
3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut, aż warstwa serowa będzie zastygnięta. W trakcie pieczenia, po ok. 15 minutach, wyłożyć na wierzch maliny.
Dodaj komentarz