• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Sprawdzone przepisy, udane wypieki.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Tort Ferrero Rocher

 

Składniki:

Ciasto:

 

6 jajek

 

120g cukru

 

60g mąki pszennej

 

50g mąki ziemniaczanej

 

60g orzechów laskowych – drobno zmielonych

 

20g kakao

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Poncz:

 

Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru

 

Masa truflowa do przełożenia:

 

100g czekolady mlecznej

 

100g czekolady gorzkiej

 

250g  śmietanki kremówki

 

100g masłą

 

50g orzechów laskowych

 

50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa

 

Masa do obłożenia tortu:

 

80g masła

 

4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella

 

Dekoracja:

 

50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa

 

Pralinki Ferrero Rocher

Ciasto:

 

6 jajek

 

120g cukru

 

60g mąki pszennej

 

50g mąki ziemniaczanej

 

60g orzechów laskowych – drobno zmielonych

 

20g kakao

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Poncz:

 

Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru

 

Masa truflowa do przełożenia:

 

100g czekolady mlecznej

 

100g czekolady gorzkiej

 

250g  śmietanki kremówki

 

100g masłą

 

50g orzechów laskowych

 

50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa

 

Masa do obłożenia tortu:

 

80g masła

 

4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella

 

Dekoracja:

 

50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa

 

Pralinki Ferrero Rocher

Ciasto:

 

6 jajek

 

120g cukru

 

60g mąki pszennej

 

50g mąki ziemniaczanej

 

60g orzechów laskowych – drobno zmielonych

 

20g kakao

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Poncz:

 

Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru

 

Masa truflowa do przełożenia:

 

100g czekolady mlecznej

 

100g czekolady gorzkiej

 

250g  śmietanki kremówki

 

100g masłą

 

50g orzechów laskowych

 

50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa

 

Masa do obłożenia tortu:

 

80g masła

 

4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella

 

Dekoracja:

 

50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa

 

Pralinki Ferrero Rocher

Przygotowanie:

1. Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Białka mieszamy delikatnie szpatułką z ubitymi żółtkami.

2. W osobnej misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia.

3. Suche składniki mieszamy delikatnie z masą jajeczną.

4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 centymetrów (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia).

5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około 50 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem).

6. W międzyczasie przygotowujemy masę truflową: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy śmietankę oraz masło. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około pół godziny.

7. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z blaszki i układamy do góry dnem aby wierzch zrobił się płaski. Gdy ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odkładamy do wystudzenia.

8. Następnie kończymy przygotowywać masę truflową: orzechy drobno siekamy a wafelki kroimy na małe kawałki.

9. Schłodzoną masę truflową miksujemy do momentu, aż zgęstnieje. Do masy dodajemy posiekane orzechy oraz wafelki i delikatnie mieszamy.

10. Blaty ciasta nasączamy ponczem. Na pierwszym blacie układamy połowę masy truflowej. Przykrywamy drugim ba=latem i wykładamy resztę masy. Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki.

11. Następnie przygotowujemy masę do obłożenia tortu: miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy i nadal miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem.

12. Gotowym kremem obkładamy górę i boki tortu (dodatkowo na górze zrobiłam wzorek widelcem.

13. Boki tortu dekorujemy posiekanymi wafelkami.

14. Na górze ciasta układamy pralinki Ferrero Rocher (można pominąć).

15. Tort przechowujemy w lodówce.

 

 

02 kwietnia 2019   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Miki909 | Blogi