Składniki:
Ciasto:
6 jajek
120g cukru
60g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
60g orzechów laskowych – drobno zmielonych
20g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru
Masa truflowa do przełożenia:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
250g śmietanki kremówki
100g masłą
50g orzechów laskowych
50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa
Masa do obłożenia tortu:
80g masła
4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
Dekoracja:
50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa
Pralinki Ferrero Rocher
Ciasto:
6 jajek
120g cukru
60g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
60g orzechów laskowych – drobno zmielonych
20g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru
Masa truflowa do przełożenia:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
250g śmietanki kremówki
100g masłą
50g orzechów laskowych
50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa
Masa do obłożenia tortu:
80g masła
4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
Dekoracja:
50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa
Pralinki Ferrero Rocher
Ciasto:
6 jajek
120g cukru
60g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
60g orzechów laskowych – drobno zmielonych
20g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru
Masa truflowa do przełożenia:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
250g śmietanki kremówki
100g masłą
50g orzechów laskowych
50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa
Masa do obłożenia tortu:
80g masła
4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
Dekoracja:
50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa
Pralinki Ferrero Rocher
Przygotowanie:
1. Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Białka mieszamy delikatnie szpatułką z ubitymi żółtkami.
2. W osobnej misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia.
3. Suche składniki mieszamy delikatnie z masą jajeczną.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 centymetrów (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia).
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około 50 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem).
6. W międzyczasie przygotowujemy masę truflową: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy śmietankę oraz masło. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około pół godziny.
7. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z blaszki i układamy do góry dnem aby wierzch zrobił się płaski. Gdy ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odkładamy do wystudzenia.
8. Następnie kończymy przygotowywać masę truflową: orzechy drobno siekamy a wafelki kroimy na małe kawałki.
9. Schłodzoną masę truflową miksujemy do momentu, aż zgęstnieje. Do masy dodajemy posiekane orzechy oraz wafelki i delikatnie mieszamy.
10. Blaty ciasta nasączamy ponczem. Na pierwszym blacie układamy połowę masy truflowej. Przykrywamy drugim ba=latem i wykładamy resztę masy. Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki.
11. Następnie przygotowujemy masę do obłożenia tortu: miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy i nadal miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem.
12. Gotowym kremem obkładamy górę i boki tortu (dodatkowo na górze zrobiłam wzorek widelcem.
13. Boki tortu dekorujemy posiekanymi wafelkami.
14. Na górze ciasta układamy pralinki Ferrero Rocher (można pominąć).
15. Tort przechowujemy w lodówce.